Op locatie worden simpele operaties uitgevoerd,  denk hierbij aan het hechten van wonden of het verwijderen van kleine bultjes. Ook biopten kunnen worden afgenomen op locatie; dit is wel afhankelijk van de stalomstandigheden en het karakter van het paard, en dus uiteindelijk ter beoordeling van de dierenarts.

Gedurende het weide seizoen kunnen, mits de juiste omstandigheden, castraties van hengsten eventueel op locatie worden gedaan.  Vers water en een schone omgevings is hier o.a. van belang.

Op de kliniek worden sommige operaties ook bij het staande gesedeerde paard uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld kleinere oogingrepen of kiesextracties.

De uitgebreidere operaties worden bij het paard uitgevoerd onder algehele narcose. Hiervoor wordt het paard eerst voorbereid. Dit houd in dat het paard voor zover mogelijk alvast geschoren wordt, het hart wordt beluisterd en indien nodig wordt van tevoren bloedonderzoek gedaan.  Het paard wordt vervolgens gesedeerd en een vene catheter in de halsader geplaatst. Daarna krijgt het paard in de recovery box een infuus met een slaapmiddel en een spierontspanner en zakt hierna langzaam door de benen. Vervolgens wordt het paard vanuit de recovery box met een takelsysteem verplaatst naar de operatietafel. Het paard wordt gepositioneerd, uitgebonden op tafel en aangesloten op het gasnarcose systeem inclusief bewaking. Een dierenarts bewaakt de narcose van het paard en de assistente bereidt het te opereren gebied voor, zodat de chirurg kan opereren.

Voor deze vaak meer specialistische operaties roepen wij de deskundige hulp in van oud-collega dr. Ellen van der Zaag.