Dierenkliniek de Delta biedt u  nu nog meer service! Vanaf heden kunnen we ook onderweg hoogwaardig röntgenologisch, echografisch en endoscopisch onderzoek aanbieden. Bij (acute) kreupelheden, controles en (aankoop-) keuringen kunnen we de beeldvorming nu ook op stal uitvoeren. Ook paarden met luchtwegproblemen en maagklachten (maagzweer) kunnen we, indien een bezoek aan de praktijk niet mogelijk is, in overleg met een dierenarts op locatie nader onderzoeken.

Om tot een goede diagnose van een kreupelheid te komen is nauwkeurige diagnostiek van groot belang. Voor deze diagnostiek is, naast kennis en kunde, hoogwaardige apparatuur noodzakelijk. Tot zeer recent liet met name bij de röntgen de kwaliteit van mobiele systemen behoorlijk te wensen over.

Bij dierenkliniek de Delta vinden we de kwaliteit van de beeldvorming het belangrijkste argument. Helaas hield dit in dat het kreupele paard naar de kliniek moest komen voor nader onderzoek. Voor veel eigenaren een extra belasting naast de al aanwezige zorgen over het kreupele paard.

Met de komst van een nieuwe generatie DR-systemen is daar verandering in gekomen. Het nieuwste systeem van Fuji is zijn concurrenten ver vooruit in zowel beeldkwaliteit en gebruiksgemak.

Op deze manier kunnen we u, ook op locatie, de kwaliteit bieden die u van ons mag verwachten!

De kwaliteit van mobiele echoapparaten is al langer vergelijkbaar met de gebruikelijke kliniek modellen. Alleen waren de systemen behoorlijk gevoelig voor storingen en “stalklimaat”. Het nieuwe mobiele systeem van Esaote, is speciaal ontworpen voor gebruik onderweg.

Voor wat betreft de echo kunnen we nu dus ook op stal hoogwaardige kwaliteit aanbieden. Het vaststellen van een blessure en het vervolgen van het herstel zijn hiermee een stuk eenvoudiger geworden.

Indien uw paard (aanhoudend) hoest en / of neusuitvloeiing heeft, is het verstandig om inwendig onderzoek te doen. Een van de mogelijkheden is dan endoscopie. Door middel van een camera krijgen we meer informatie over de voorste luchtwegen.

Om er zorg voor te dragen dat we uw paard ook op locatie goed kunnen onderzoeken en behandelen, hebben we van u ook het een en ander nodig.

Algemeen
 • Het paardenpaspoort moet aanwezig zijn.
 • Er is iemand aanwezig die het paard kent en goed vast kan houden.
 • Er is voldoende geschikte ruimte om het paard goed te kunnen onderzoeken.

 

Kreupelheidsonderzoek / klinische keuring

 • Het paard is goed “in de hand”, is het gewend om aangeraakt te worden en kan zonder problemen voeten geven.
 • Het paard moet in stap en draf worden getoond aan de hand en aan de longe in stap, draf en galop. Linksom en rechtsom longeren is dus geen probleem.
 • Er dient een verhard stuk aanwezig te zijn dat bruikbaar (vlak en rustig) is als monsterbaan (min. 20 meter lengte).
 • Er dient een vlak verhard stuk aanwezig te zijn, geschikt voor een volte van 10 tot 15 meter.
 • Er dient een (longeer)bak aanwezig te zijn, geschikt voor een volte 15 tot 20 meter.

 

Röntgenologisch onderzoek / röntgenologische keuring

 • We werken alleen binnen, onder dak in verband met de apparatuur en weersomstandigheden.
 • We werken in principe volledig draadloos. Maar voor de zekerheid is het prettig indien er stroomvoorziening aanwezig is (220 Volt en 16 Ampère of meer).
 • Rond het paard hebben we 2 meter vrije (en rustige) ruimte nodig om de opnames te maken. Een breed gangpad of bijvoorbeeld kapschuur is geschikt, mits de vloer vlak en verhard is.
 • Als de hoeven onderzocht worden, hoort dat zonder ijzers. Omdat op de juiste manier beslaan een kunst is, plaatsen we de ijzers niet terug.

 

Echografisch onderzoek

 • We werken alleen binnen, onder dak in verband met de apparatuur en weersomstandigheden.
 • Rond het paard hebben we 2 meter vrije (en rustige) ruimte nodig om het onderzoek uit te kunnen voeren.
 • Om de echobeelden goed te kunnen interpreteren moet in de werkruimte het licht niet te fel zijn (zon).
 • We werken in principe volledig draadloos. Maar voor de zekerheid is het prettig indien er stroomvoorziening aanwezig is (220 Volt en 16 Ampère of meer).

 

Enkele opmerkingen

Aangezien we aan de kliniek in principe efficiënter kunnen werken, zijn de kosten van onderzoek / behandeling aan de kliniek vaak lager.

Afhankelijk van locatie / karakter van het paard houden we ons het recht voor u en uw paard naar de kliniek te verwijzen voor bijvoorbeeld nadere anaesthesiën of specifieke behandelingen, wanneer we bijvoorbeeld de hygiëne of veiligheid niet kunnen garanderen.

Maagscopie

Ook voor maagklachten beschikken we over de juiste apparatuur voor inwendig onderzoek. Met een camera (van meer dan 2 meter lang) kunnen we kijken vanaf de keel tot aan het begin van de dunne darm.  U kunt meekijken op een scherm.

Dit onderzoek kunnen we op locatie uitvoeren, maar alleen in hoge uitzondering.  Wij raden u aan dit bij overweging te bespreken met een van onze artsen.

Meer informatie over maagklachten en scopie?  Lees hier meer.