Vaccinaties

Voorkomen is beter dan genezen, is bij uitstek voor elkaar te krijgen door middel van vaccineren. Vaccinatie kan tot 100% bescherming bieden voor je paard. Voor influenza, tetanus, equine herpes (rhino), west-nile, droes en schimmel hebben wij een vaccin beschikbaar. Vraag de dierenarts naar het beste vaccinatieschema voor jouw paard. Indien meerdere paarden tegelijkertijd gevaccineerd worden is een forse korting mogelijk.

Meer weten of het west nijl virus?  Kijk hier voor meer informatie.

Ontworming

De laatste jaren heeft er een verandering plaatsgevonden in het ontwormbeleid van paarden. Waar het vroeger gebruikelijk was om de paarden minimaal elke 3 maanden te ontwormen met verschillende ontwormingsmiddelen, zijn wij tegenwoordig wettelijk verplicht om deze middelen alleen nog maar op basis van mestonderzoek voor te schrijven. Onderzoek heeft uitgewezen dat resistentie tegen ontwormingsmiddelen steeds vaker voorkomt. Om te voorkomen dat er straks geen middelen meer op de markt zijn die werken tegen de veel voorkomende wormsoorten, wordt er nu alleen ontwormd als het echt nodig is. Wij adviseren echter wel om aan het einde van het weideseizoen éénmalig te ontwormen met een breed werkende wormenkuur om ook de wormen en horzellarven te bestrijden die in mestonderzoek niet of moeilijk aantoonbaar zijn. Voor meer informatie of voor het opstellen van een plan van aanpak toegespitst op uw situatie of bedrijf, kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze kliniek.

Huisvesting en management

Regelmatig wordt helaas vergeten dat onder andere het stalklimaat, de bodembedekker, de ruwvoer keuze en de waterbron van groot belang zijn voor de gezondheid van paarden. Voor onderzoeken, controle en adviezen kunt u altijd contact opnemen.